Fight for your right!

Tankar & funderingar 2009-10-11 11:18:00
Kommentera - 0 st

Hoppas att ni har sovit gott sweets. Själv vaknade jag på tok för sent enligt mug. Klockan visade halv 10 när ögonen slog upp. Och jag som alltid är uppe och hoppar tidigare. Så det var bara att gå upp och börja fixa frukost. Satt och lästa DN Söndag vid frukostbordet och läste då en vädigt intressant liten artikel. Den handlade om kvinnor som verkligen vågar stå upp för vad de tror på i ett land där det inte är så speciellt uppskattat med männsikro som sticker ut ur mängden.

En utav dessa kvinnor, Lubna Hussein, från Sudan tycker att det är en absolut rättighet för kvinnor att bära byxor. Det tycker moral polisen, som de kallas, utan när de såg henne i en resturang tog de med henne plus ett antal andra kvinnor pga. att det klädde sig oansenligt. Ingenstans i Koranen står det att kvinnor inte får bära byxor, men enligt den laj, sharia, som följs till viss del i Sudan är dett alltså förbjudet. Lubna överklagade varje dom hon fick och till slut när hon hade hamnat i kvinnofängelse gick journalistförbundet in och betalade hennes böter.
Lydia Cacho i Mexico har fått flera dödshos från maffian då hon avslöja den ökande sexhandeln i turistorten och paradiset Cancún. Pedofili, trafficking och barnporrnografi är något denna maffia ägnar sig åt och enligt dem ska detta få fortsätta då de har lagt mordhot mot Lydia för hennes avslöjande i artiklar och böcker hon skrivit. Hon har erbjudits truggare boende i andra länder, men hon vägara flytta på sig då Mexico är lika mycket hennes land som maffians. Det är väl ända "the bad guys" som ska flytta spå och inte jag, säger Lydia.

När man tänker efter så är det oftast kvinnor som avslöjar och står starkt för dessa typer av hemskheter runt om i världen. Och allt som oftats brukar det också komma från länder där regeringar och olika myndigheter vill tysta ned dem, radera dem, så att inte omvärlden får reda på situationer som finns i det respektive länderna. Visst finns det många män som också strider för olika slags rättigheter, men på något sätt är det alltid kvinnorna som är lättare att skrämma och sätta dit. Men det är också alltid kvinnorna som aldrig ger upp och står på sig in i det sista. Som att den inbyggda moderinstinkt som finns inom all oss tjejer och kvinnor sätter igång och vill skydda fler människor som man får plats med i sin famn på en och samma gång.

Jag vill bara uppmärksamma alla kvinnor i världen som varje dag gör något, stor eller litet, som gör vår värld lite mer human och rättvis. Det kan vara all ifrån att man säger till någon vågar anmäla sin misshandlande till att man ställer sig upp mot sitt lands orättvisa myndigheter. Alla dessa kvinnor är hjältar varje dag. Kvinnor som du och jag. Och detta inspirerar mig oerhört mycket att våga stå upp för vad jag tycker och tänker varje dag i mitt liv.


Bildkälla: google.com


Kommentarer

Lämna gärna en kommentar :)


Namn:
Kom ihåg mig!

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: